Zabalj Online

Vi ste ovde: Početna Čurug NIS ĆE PLATITI SVU ŠTETU POSLE ISPITIVANjA U ČURUŠKOM ATARU
Nis - Istraživanja u ataru Čuruga Nis - Istraživanja u ataru Čuruga Istaknut

NIS ĆE PLATITI SVU ŠTETU POSLE ISPITIVANjA U ČURUŠKOM ATARU

16 Oktobar 2015 Napisano 
NIS ĆE PLATITI SVU ŠTETU POSLE ISPITIVANjA U ATARU
15.10.2015

NIS obavlja geofizička ispitivanja na području opština Zrenjanin, Bečej, Novi Bečej, Temerin i Žabalj. Ispitivanja su počela krajem septembra 2015. godine, a završetak ovog obimnog posla u traganju za naftom se planira za mart naredne godine.

Kako su ispitivanja počela i u žabaljskoj opštini, konkretno u čuruškom ataru, predstavnici "NIS GASPROM NjEFTA" su organizovali jedan sastanak u Žablju, gde su pored predstavnika opštine iz odelenja za urbanizam, opštinske uprave, i opštinskog veća, prisustvovali i predstavnici Saveta MZ Čurug.

Petočlana ekipa iz Novog Sada je ubedila prisutne argumentima da je u pozadini ovog ispitivanja, korektan odnos prema vlasnicima parcela, ali i prema selu kroz koje će prolaziti moćne mašine. Najpre, nastala šteta će se isplaćivatu u roku od deset dana koristeći najpovoljniju metodologiju procene, a iznos će čak biti uvećan i do 20%. Bojazan da će se oštetiti asfaltna podloga u selu, ili da buka može da ugrozi mir meštana, demantovana je činjenicom da za sve postoje validni rezultati ispitivanja, kao i da pomenuta mehanizacija raspolaže gumama širine od čak jednog metra, tako da je priitisak na tlo minimalan i bezopasan.

"NIS" poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa. Radove izvode "Seizmički servisi" NISA-a.

Vlasnici i korisnici parcela koji su na liniji radova biće obavešteni o planiranim istraživanjima, i ukoliko budu saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Predstavnici NIS-a će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

Prema dinamici radova, u Čurugu će biti otvoren informativni punkt, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, gde se može doći do informacija vezanih za ovu temu.

Projektovana seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, i imaju za cilj pronalaženje novih ležišta nafte i gasa.

U opštini Žabalj pozdravljaju ovakav vid pristupa eksperata iz "NIS"a, kako bi se iskazala dobra namera u realizaciji svojih aktivnosti, kao i poštovanje neprikosnovenosti lične svojine poljoprivrednika na čijim se parcelama sprovode ispitivanja.Zdravko Siriški
PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online   PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online   PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online


Zabalj Online

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.co.rs