Zabalj Online

Vi ste ovde: Početna Čurug Dani ludaje u Kikindi- Pobednička ludaja teška 433 kilograma iz Čuruga
Dani Ludaje - Najveća ludaja iz Čuruga Dani Ludaje - Najveća ludaja iz Čuruga Istaknut

Dani ludaje u Kikindi- Pobednička ludaja teška 433 kilograma iz Čuruga

10 Oktobar 2015 Napisano 
Pobednička ludaja stigla iz Čuruga
KIKINDA -
 
Pobednička ludaja, teška 433 kilograma, stigla je u Kikindu na "Dane ludaje" pravo iz Čuruga. Prvo učešće na tradicionalnoj manifestaciji donelo je Dušanu Jankovu nagradu najboljeg uzgajivača šampionske ludaje. I u kategoriji najdužeg ploda ludaje nagrade je otišla u Bačku. Po četvrti put pobedio je Jožef Varga iz Temerina, koji je na takmičenje doneo plod tikve dug 216 centimetara.
 
Iako na jubilarnim, 30-tim "Danima ludaje" nisu oboreni dosadašnji rekordi u merenju najtežeg i najdužeg plod ludaje, sa jednakim uzbuđenjem i nadanjem iščekivali su učesnici takmičenja, uzgajivači ludaje zvanične rezultate. Prava šampionka, ludaja teška 433 kilograma stigla je iz Čuruga. Prvo učešće na tradicionalnom takmičenju donelo je Dušanu Jankovu, inače magistru fito-farmacije, šampionsku titulu. I osećaj zadovoljstva da ste uspeli:
 
"Pobeda je donela osećaj zadovoljstva i rasterećenja. Ovo je šest i po meseci neizvesnosti, jer ne znamo šta nam jutro donosi. Može doći do oštećenja bundeve, da bolesti nadvladaju, da počne da trune. Do današnjeg dana ništa se ne zna i trud može biti uzaludan. Na sreću, trud se isplatio", kaže Jankov.
 
Tata Dušan imao je i pravog asistenta- sina Nikolu. Na naše pitanje, ko je bio važniji u poslu, Nikola je imao pravi odgovor:
 
Važnija je bila bundeva. Tata i ja smo je zalivali dok nije porasla tolika", veli ovaj dečak.
 
Po četvrti put pobednik takmičenja u Kikindi je Jožef Varga iz Temerina, ove godine sa šampionskim plodom tikve od 216 centimetara. Od 2002. godine Jožef uzgaja tikve, a ima i svoj recept kako se stiže do četvorostruke titule:
 
"Bio sam treći, pa drugi, a evo po četvrti put sam pobednik. Recept ne postoji, treba vam i sreće i znanja. Ipak, najvažnija je da uživate vu onome što radite", objašnjava on.
 
Iako kiše nije bilo dovoljno baš kada su ludaje rasle, danas je bila uporna. Na sreću, još upornija da sačeka proglašenje pobednika bila je i publika u Kikindi. na pravoj svetkovini posvećenoj ludaji, rumenoj lepotici banatskih njiva. I svi se slažu - vredelo je.

Izvor RTV
PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online   PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online   PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online


Zabalj Online

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.co.rs