Zabalj Online

Vi ste ovde: Početna Čurug U Čurugu obeležena 73. godišnjica zloglasne racije
Obeležavanje godišnjice Racije u Čurugu Obeležavanje godišnjice Racije u Čurugu Istaknut

U Čurugu obeležena 73. godišnjica zloglasne racije

04 Januar 2015 Napisano 

04. januar 2014.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas na komemoraciji žrtvama racije u Čurugu da se sa prošlošću moramo suočiti kako bismo zajednički gradili budućnost na ovim prostorima.

Smisao sećanja na nevine žrtve u Drugom svetskom ratu je da se "zatvori ta stranica prošlosti da bi se mogla otvoriti stranica budućnosti", rekao je Pastor posle komemorativnog skupa povodom 73. godišnjice racije, zloglasne akcije u kojoj su mađarske okupacione snage za manje od mesec dana u Šajkaškoj oblasti pogubile nekoliko hiljada civila, pretežno Srba.

Posle svete arhijerejske liturgije u čuruškoj crkvi parastos i pomen žrtvama održan je u Muzeju žrtava racije u centru sela u prisustvu brojnih meštana i gostiju.


Obraćajući se prisutnima ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter poručio je da je taj muzej "mesto nade" i dodao da se ne može zaboraviti ono što se desilo u Vojvodini u Drugom svetskom ratu protiv Srba, ali i protiv Mađara.

"Mislim da samo zajedno možemo da napredujemo, jer mi smo susedi i moramo da se fokusiramo na budućnost i na napredak, a nikako ne na neprijateljstvo", rekao je ambasador Pinter.

Prisutnima u Muzeju žrtava racije, nekadašnjem Topalovom magacinu, učesnicima komemoracije obratili su se i potpredsednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin i predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić.

Pomen žrtvama racije u Čurugu organizovalo je memorijalno društvo "Racija 1942" u saradnji sa mesnom zajednicom i srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom.

Polaganje venaca žrtvama racije u Čurugu biće održano i 6. januara kod  Spomenika na Tisi, kod  Treće rampe.

Izvor: RTV

PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online   PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online   PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Online


Zabalj Online

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.co.rs